Ayurveda, wat is dat eigenlijk precies? (2)

Ayurveda  een eeuwenoude en universele gezondheidsleer, die in India al duizenden jaren wordt gebruikt. Het woord Ayurveda is een samenstelling van de woorden āyus (leven) en veda (wetenschap of kennis). Ayurveda betekent dus ‘wetenschap van het leven’ of ‘kennis van het leven’. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de ayurvedische geneeswijze in 1978 erkend als wetenschappelijk onderbouwd geneeskundig systeem.
Het uitgangspunt van de Ayurveda is dat de mens bij zijn geboorte een bepaalde energiebalans(dosha) in zijn of haar lichaam heeft. Die balans kan echter door verschillende oorzaken verstoord raken. Tegenwoordig worden er, volgens de huidige ayurvedische inzichten, te hoge eisen gesteld aan ons lichaam. We raken uit balans door ons hoge levenstempo, overbelasting, industriële levensmiddelen zonder vitale stoffen, gebrek aan beweging en milieuvervuiling. Dit leidt tot vermindering van weerstand en tot ziektes. Volgens de Ayurveda is maar 10 tot 20% van de ziektes genetisch bepaald. De rest komt voort uit disbalans van lichaam en geest.
Door te leven volgens de richtlijnen van de Ayurveda, op het gebied van voeding en leefstijl, kan de balans weer hersteld worden. Hierdoor voel je je weer energiek en ontspannen en voorkom je sommige ziektes en kwalen.